Kalkulátor >> Építés
Hitel összege
Ft
Futamidő
hónap
A kamatperiódus az az időszak, ami alatt nem változik a hitel kamata, tehát ez alatt az idő alatt végig egyforma kamattal lehet számolni.
Bank
Törlesztőrészlet
THM
Visszafizetendő

Építési hitel:
 

Építkezésedhez inkább kölcsönt vennél fel? A bankok kínálatában különféle építési hitelekkel találkozhatsz, amelyek segítségével az építkezés minden állomását finanszírozhatod. Építési hitelek kétféleképpen igényelhetsz jelenleg: állami kamattámogatással és piaci kamattal. Alapvető a különbség: míg a támogatott építési hitelnél az állam kamattámogatás formájában nyújt kedvezményt a havi törlesztőrészlethez, addig a piaci kamatozású hitel esetében az aktuális piaci kamatlábnak megfelelően kell fizetned a havi törlesztőrészletet. A támogatott időszak 5 vagy 20 évig tarthat, az időszak lejárta után a mindenkori piaci kamatláb adja a havi törlesztőrészlet számítási alapját. Fontos tudni, hogy az államilag támogatott építési hitelek igénylésekor szigorúbb feltételeknek kell megfelelned, mint például egy személyi kölcsönnél. Többi között a támogatott hitelek személyi feltételeit, valamint a számlabemutatási kötelezettséget jogszabály rögzíti. Szintén kiemelendő, hogy devizanemet illetően már nincs különbség, valamennyi építési hitelkonstrukció kizárólag forint alapon érhető el, így küszöbölve ki a korábbi árfolyamkockázatokat.

De hogyan kapsz pénzt a banktól építkezésre a gyakorlatban? Építkezési hitelt a bankok szakaszosan fizetnek ki. Ez azt jelenti, hogy az építkezés állapotától függően kapsz újabb és újabb részleteket bizonyos célok megvalósításához. Átlagosan három-négy szakaszra bontható fel az építkezés menete, a szakaszok elkészültekor pedig egy értékbecslő vizsgálja meg, hogy tényleg elkészült-e a beígért szakasz, készen állnak-e az felépítmény szükséges részei a folytatáshoz. A folyamatból következik, hogy a építési hitel igénylésekor igen jelentős önrészre is szükség van, hiszen egyrészt már rendelkezned kell a telekkel, amelyre építesz, másrészt a hiteligényléshez is kérhet a bank akár 20-30 százalékos önrészt, ami nem kis összeg. Szerencsére azonban a fentebb említett állami kedvezményeket és támogatásokat bevonhatod önrészként, ezzel csökkentve az önálló forrásigényt. A hiteligényléshez más konstrukciókhoz képest is igen sok dokumentumra lesz szükséged, mint például tulajdoni lap, építési engedély, ahhoz egy engedélyezési tervet kell készítened, az utolsó részlet folyósításához pedig igen gyakran kérnek a bankok használatbavételi engedélyt, de ezeken kívül még közjegyző által hitelesített okiratokra is szükséged lesz. Érdemes ezekre egy nagyobb összeget félretenni, hiszen az engedélyek jelentős része díjhoz kötött, amely akár több százezer forintra is rúghat. Ha nem szeretnéd ezeket az összegeket kifizetni, keresd a banki ajánlatok hirdetményeit, ahol a részletek és feltételek mellett értesülhetsz az akciókról is. A bankok sokszor átvállalják vagy jóváírják ezeket a költségeket csak azért, hogy náluk vedd fel építkezési hiteled. Eddig az OTP Bank, az Erste Bank vagy a Raiffeisen hiteleivel szemeztél építkezéshez? Már láthatod, hogy megéri megnézni az MKB, a K&H, a CIB, a Sberbank, a Budapest Bank, a Provident, a Cetelem és a Cofidis ajánlatait is, hogy a legjobb döntést hozd meg.

 

Bank360 kalkulátor:
 

A kalkulátor az aktuális banki hirdetményekben szereplő kondíciókat veszi figyelembe. A hitelek egyes paraméterei, feltételei eltérőek bankonként, ezért a további részletekről érdemes a bank oldalán meggyőződni. A célunk az, hogy egy átlátható és összehasonlítható listában mutassuk be a banki termékeket, ezért minden esetben a kiválasztott keresési paraméterek alapján az elérhető legkedvezőbb hitelajánlatot jelenítjük meg a listában. A keresés során ki lehet választani a futamidőt, a hitelösszeget és a kamatperiódust is, valamint érdemes megjelölni, ha a havi nettó jövedelmed 250.000,- forint felett van, mert sok banknál innen indulnak az akciós kölcsönök. Ezen kívül, ha vállalod, hogy a jövedelmed az adott bankban utalod további kedvezményeket is kaphatsz. A hitelajánlatokat sorba tudod rendezni bank, törlesztőrészlet, THM és teljes visszafizetendő összeg szerint is. Egyes bankok alkalmaznak ügyfélminősítés (scoring) alapú árazást is. Mivel a banki ügyfélminősítés nem publikus ezért mi a legjobb ajánlatokat szerepeltetjük az ajánlati listában. A maximum THM mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. A maximum THM 2016. 05. 25-e óta 24,9%.

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kalkulátor:

A Bank360 kalkulátor számítási eredménye nem ad teljeskörű felvilágosítást a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekről, ezért a fogyasztó a további részletek és információk tekintetében tájékozódhat az MNB honlapján, valamint a bankok honlapján, vagy a bankfiókokban.