Kalkulátor >> Személyi kölcsön
Hitel összege
Ft
Futamidő
hónap
Bank
Törlesztőrészlet
THM
Visszafizetendő

Személyi kölcsön:

A személyi kölcsön vagy más néven személyi hitel termékeket számos célra veheted igénybe, ha gyorsan pénzre van szükséged. Legyen szó lakásfelújításról, nyaralásról, vagy autóvásárlásról, esetleg egy váratlan orvosi költségről vagy családi eseményről, ez a hitelkonstrukció gyors és egyszerű megoldást jelenthet.

Rengeteg oka van annak, amiért az elsők között szerepel a magyarok listáján ez a kölcsön, ha hirtelen pénzre van szükségük:

Nagyon gyorsan igényelhető: a legtöbb banknál már két nap leforgása alatt megtörténik a hitelbírálat és a kölcsönösszeg folyósítása. Sőt, egyre több bank kínál ügyfeleinek digitális megoldásokat. Így például az OTP Banknál számítógépen keresztül a fotelből is igényelhetsz 45 perc alatt, míg a CIB Bank azt ígéri, hogy mobiltelefonos applikációjuk segítségével 7 perc alatt kölcsönhöz juthatsz.

Nem kell ingatlanfedezet: kisebb összegű - nagyjából 10 millió Ft-ot nem meghaladó - személyi kölcsönök esetén nincs szükség nagy értékű ingatlanfedezet bevonására, így nem kell kockára tenned a családi otthonod. A banknak egyedül jövedelmi fedezetre van szüksége. Ez azt jelenti, hogy neked rendszeres havi nettó jövedelemmel kell rendelkezned. Enélkül a bankok nem tudnak neked hitelt adni, mivel jogszabály mondja ki a rendszeres jövedelem szükségességét.

Szabadon felhasználható: míg a legtöbb hitel valamilyen előre meghatározott célhoz van kötve, a személyi kölcsönök túlnyomó része szabad felhasználásra igényelhető. Így nem kell beszámolnod a banknak arról, hogy mire költöd a kölcsönt. Teljesen rád van bízva a felhasználás. Ha új laptopra van szükséged, akkor azt, ha autóra, akkor azt is vehetsz belőle, ha pedig valamilyen felújítást hajtanál végre a lakáson, azt szintén megteheted. A szabadságnak persze ára van: a személyi kölcsönök között is van hitelcélhoz kötött termék, amely kedvezőbb kamatozással, azaz olcsóbban vehető fel. Ezzel szemben a szabad felhasználású kölcsönnek nagyobb a kamata jellemzően, mivel a banknak nagyobb kockázatot jelent, ha nem tudja megállapítani, mire költik a pénzét.
 

Mennyi pénzt, mennyi időre? – Hitelösszeg, futamidő, kamat


A felvehető kölcsönösszeg pénzintézetenként változó, de a legtöbbször személyi kölcsönről beszélhetünk, ha 500 000 és 10 000 000 forint közötti összeget veszel fel. Az, hogy mennyi pénzt kaphatsz, hitelbírálattól függ, amelyet a jövedelmed és a kiadásaid alapján végeznek. Csak akkora törlesztőrészletet vállalhatsz be havonta, amekkorát még problémamentesen tudsz befizetni a rendszeres kiadásaid rendezése után. Tehát minél több bevételed van és minél alacsonyabb szinten vannak a kiadásaid, annál több hitelt vehetsz fel, feltételezve, hogy nem voltál korábban problémás adós.
 

Mennyi az ideális futamidő egy hitelhez?


A személyi kölcsönök futamidejét te választod meg, ennyi idő alatt fizeted vissza a kamatot és a tőketartozásod. A leghosszabb időtartam, amire személyi kölcsönt igényelhetsz, jellemzően 96 hónap. A fennálló tartozás havonta fizetett törlesztőrészletekkel csökkenthető. Elérhető azonban olyan kölcsön is, amely lehetővé teszi a heti törlesztést is, amennyiben az neked kényelmesebb.

Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a személyi kölcsönök kamatozása az elmúlt évekhez képest drámaian esett, így valóban nem csoda, hogy egyre többen fordulnak ehhez az alternatívához kölcsön igénylésénél. Minél alacsonyabb egy kölcsön kamata, annál olcsóbban tudod vele finanszírozni a céljaidat. 2016-tól már Magyarországon is elérhetők a személyi kölcsönök akár 10 százalék alatti éves kamattal is, amire nagyon régóta nem láthattunk példát.
 

THM: a legjobb mutató az összehasonlításhoz


Ne a kamat legyen azonban az a mutató, ami alapján megállapítod, hogy melyik kölcsön a legolcsóbb! A hitelek összehasonlítására az úgynevezett teljes hiteldíj mutató (THM) szolgál. Ebből kiderül, hogy a teljes hitelösszeghez képest mekkora arányt képviselnek a költségek.

A THM-ben szerepel: 

amelyek mind-mind drágítanak egy kölcsönt.

A THM alapján objektíven össze tudsz hasonlítani több kölcsönt, majd eldönteni, hogy melyik a kedvezőbb számodra. Tartsd azonban észben, hogy az elérhető teljes hiteldíj mutató (THM) esetén is alaposan össze kell hasonlítanod a kölcsönöket! A THM ugyanis nem tartalmaz olyan díjakat, amelyekkel előre nehéz kalkulálni, mint például a késedelmi kamat, büntetődíjak, vagy az árfolyam-ingadozásból származó költségváltozás, ahogy az a korábbi devizahiteleknél is tapasztalható volt.

Ha megnézzük THM alapján a Bank360 kalkulátorának ajánlatait, látható, hogy a THM 7,32 százalék és 21,05 százalék között mozog. Ez egy 3 millió forintos, 48 hónapos futamidőre felvett hitel esetében több mint 15 ezer forintos különbséget jelent a havi törlesztőnél. Látható, hogy a K&H kiemelt személyi kölcsönét 75 355 forintonként törleszthető a személyi kölcsön kalkulátor szerinti legjobb 9,91 százalékos THM mellett, míg például a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél már 77 391 forint a törlesztő a 11,46 százalékos THM-mel, ám a Cetelem mellett szól, hogy elengedik a folyósítási díjat.

 

A személyi kölcsön költségei: ezekkel is kell számolnod

 

A legjobb személyi kölcsön kiválasztásánál érdemes utánajárni annak, hogy milyen egyszeri díjakkal vagy adminisztrációs költségekkel terhel majd minket a bank. A folyósítási díjon kívül előfordulhat még elő- és végtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj, számlavezetési díj, vagy, ha volt csatolt szolgáltatás, amit igénybe kellett venni a hitelfelvételhez (például biztosítás), annak is merülhetnek fel költségei, amelyek összesen már tetemes összeget képezhetnek. Ezekről a díjakról a személyi kölcsön hirdetmény erre vonatkozó részében olvashatsz bővebben, amelyet a bank weboldalán vagy a bankfiókban vehetsz magadhoz.

 

A bankok folyamatosan versenyben vannak az ügyfelekért, így előfordulhat, hogy ezek közül a költségek közül elengednek egyet, vagy egyszerre akár többet is. Mielőtt meghoznád a végső döntést, a kalkulációnál ezt is érdemes figyelembe venni, mert lehet, hogy a hitel teljes díját figyelembe véve spórolhatsz is egy jó akcióval.

Önerő, fedezet, jövedelem – hogyan kaphatsz te is személyi kölcsönt?

Nem akarsz nagy összegű ingatlant, vagy kocsit bevonni fedezetként? A személyi kölcsönnél nem probléma, hiszen a banknak elég csak a rendszeres jövedelmedről igazolást adni. A banknak ugyanis azt kell megállapítania, hogy marad-e annyi pénzed hó végén, amiből a törlesztőt ki tudod még fizetni. Hogyan állapítja meg ezt?

Szerencsére a jövedelmen túl nincs szükség se fedezetre, sem önerőre - azaz saját tőkére - így akár megtakarítás nélkül is belevághatsz az igénylésbe.

Amit mindenképpen meg fog nézni még a bank a hitelbírálat során, azok a kiadásaid. Ezeket is különbözőképpen igazolhatod, a leggyakoribb esetben egy hat hónapra visszamenőleges bankszámlakivonatot kér a hitelnyújtó pénzintézet. Ha abból sem tudja megállapítani a költési szokásaidat, közüzemi számlákra is szükség lehet.

Miért van erre szükség? Mert a bank csak akkora törlesztőrészletet engedélyezhet, amelyet még várhatóan problémamentesen tudsz kifizetni azok után, hogy a kötelező kiadásokat rendezted. A törlesztőrészlet kalkulálásához még egy nagyon fontos eszközt, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót használják, amely szerint havi nettó 400 000 forintos jövedelem alatt a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a jövedelem 50 százalékánál, afölött pedig 60 százalékánál.

Szükséges dokumentumok az igényléshez

Bár villámgyorsan lehet személyi kölcsönhöz jutni, még inkább felpörgetheted a folyamatot, ha már előre beszerzed az igényléshez szükséges papírokat és úgy keresed fel a választott bankot. Szükséged lesz

Felmerülhetnek a bank oldalán speciális igények is, amennyiben indokolja a helyzeted, ha mondjuk vállalkozó vagy. Ilyenkor kérhetnek például

Ezekről a dokumentumokról a bank másolatot készít, amelyet az aláírásoddal igazolsz. Más banknál, ahol lehetőséged van online hitelt igényelni, fénykép vagy scannelt változat készül.

Ne vesztegess időt: így néz ki az igénylés folyamata

Ha néhány lépésben kellene bemutatni a hiteligénylés folyamatát, akkor nagy vonalakban az alábbiakat kell végigjárnod, amíg a kölcsön a számládon nem landol:

  1. Ami a legfontosabb, hogy alaposan gondold át, milyen hitelre van szükséged és hogyan fogod majd fizetni a törlesztőrészletet. Bármikor jöhet egy nem várt esemény, ami miatt kieshetsz a munkából, ám a kölcsönt ilyenkor is fizetni kell. Erre legyen terved. Hasonlítsd össze a kölcsönöket és válaszd ki azt, amely számodra a legjobb.

  2. Ha megvan a szimpatikus hitel, nézd meg, mik az igénylés feltételei. Vizsgáld meg pontról pontra, hogy megfelelsz-e a hitelbírálati követelményeknek. Legyél tisztában a hitel díjaival is és ne spórold meg a részletek elolvasására szánt időt.

  3. Ha felmérted a hitel kritériumait, kezdd el begyűjteni a szükséges dokumentumokat a munkáltatódtól vagy NAV-tól, speciális esetben pedig érdeklődj a banknál az igazolás módjáról.

  4. Ha minden papírt összekészítettél, irány a bank és kezdődjön ténylegesen az igénylés. Add le a dokumentumokat, hogy a bank megkezdhesse a hitelbírálatot.

  5. A hitelbírálat eredménye után a bank tesz neked egy összegre, kamatra és futamidőre szóló ajánlatot. Ha ezt nem fogadod el, tovább kell keresgélned, ha pedig elfogadod, már érkezik is a számládra a kölcsön.

Ha gyorsabb megoldásra vágysz: igényelj hitelt online, videóazonosítással!

A személyi kölcsönök igénylése mára annyira leegyszerűsödött, hogy a bankok egymásra rálicitálva vállalnak egyre rövidebb határidőket az ügyintézés terén - ez azt jelenti, hogy az igényléstől számítva akár 24 órán belül a folyószámládon lehet az igényelt hitelösszeg. Ez annak köszönhető, hogy - bizonyos összeghatárig - a hiteligénylés teljes folyamata, a hiteligény megadásától a szerződés aláírásáig is történhet online, anélkül, hogy el kellene hagynunk az otthonunkat. Amellett, hogy így sokkal kényelmesebb az ügyintézés, néhány banknál kamatkedvezmény is elérhető azoknak, akik online indítják el az igénylési procedúrát. Ha szeretnél többet tudni arról, hogyan tudsz akár egy nap alatt személyi kölcsönhöz jutni, ebben a cikkünkben bővebben is írtunk róla.

Ezért nem vehetsz fel személyi kölcsönt – a kizáró okok

Sajnos előfordulhat, hogy elutasítják a kérelmedet. Ez leggyakrabban az alábbi esetek miatt fordulhat elő:

Kizáró ok lehet, ha nem tudsz megfelelő jövedelmet igazolni. Ez abból adódhat, hogy nincs bejelentett munkahelyed, vagy valamiért nem tudsz jövedelemigazolást szerezni. A bank számára ez azt jelzi, hogy nincs annyi pénzed, amiből tudnád rendszeresen visszafizetni a hitelt.

A továbbiakban bankonként tekintjük át az igénylési feltételeket, hogy te még könnyebben eldönthesd, hogy melyik pénzintézettől szeretnél kölcsönt felvenni.

KHR-esként vehetek-e fel személyi kölcsönt?

Nem, ez szinte minden bank által kizáró okként jelenik meg a feltételek között. Ha szerepelsz a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, korábban BAR-lista) negatív adóslistáján, tehát már meggyűlt a bajod korábban a hiteltörlesztéssel, akkor nem valószínű, hogy kölcsönt tudsz felvenni. Ha szeretnél többet megtudni a negatív adóslistáról, itt olvashatsz további részleteket.

OTP Bank szabad felhasználású személyi kölcsön – igénylés és feltételek

Természetesen az OTP Bank kínálatában is megtalálható a szabad felhasználású személyi kölcsön, amelyet az alábbi kondíciókkal vehetsz fel:

Az OTP Bank fix kamatozás mellett kínálja a személyi kölcsönt, így nem kell a kamatkockázattól tartanod, végig megegyező nagyságú törlesztőrészleteket fizetsz majd. A hitel szabadon felhasználható, azaz nem kell elszámolnod a bank felé arról, hogy mire költötted a hitelt.

Ha jókor igényelsz, akár egy akciót is kifoghatsz, amivel még olcsóbb lesz a kölcsönöd. A bejegyzés írásakor a bank online kuponakció keretén belül 1 százalék kamatkedvezményt ígér az adataid megadása után, amelyet egy digitális kupon formájában érvényesíthetsz.

Melyek az igénylés feltételei, ha OTP-s személyi kölcsönt akarsz?

Az OTP Bank személy kölcsönét akkor igényelheted, ha

Akkor van a legegyszerűbb dolgod, ha alkalmazott vagy és a banknál vezeted a folyószámlád, amelyre a fizetésed érkezik legalább hat hónapja. Ekkor mindössze a személyazonosító dokumentumokra van szükség, ha a bank nem kér további igazolásokat. Más esetben 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás is kelleni fog vagy az utolsó 3 havi bankszámlakivonat, amelyen szerepel a rendszeres jövedelem. 1 millió forint feletti igénylés esetén címedre vagy nevedre szóló telefonszámla és befizetési igazolás is kelleni fog, amiből a bank megállapítja, hogy rendszeresen és időben fizeted a számláidat.

Egyéni vállalkozóként az igazolványokon túl tevékenység folytatására kiadott engedélyre és NAV által kiállított, utolsó üzleti évről szóló jövedelemigazolásra van szükség. Ez utóbbitól eltekint a bank, ha itt vezeted a folyószámlát.

Nyugdíjasként ne felejtsd otthon a nyugdíjas igazolványt vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tárgyévi értesítőjét, vagy annak 30 napnál nem régebbi igazolásának másolatát.

Őstermelők és kistermelők szintén NAV-os jövedelmigazolás leadásával kezdhetik az igénylést az őstermelői igazolvány bemutatásával együtt. Ügyvédek esetében kamarai tagságot igazoló dokumentum is kelleni fog.

Nem probléma az sem, ha külföldön dolgozol, ekkor is ugyanazok a általános szerződése feltételek vonatkoznak rád, legfeljebb a munkáltatói igazolásod hiteles fordítására is szükség lesz. Az sem hátrány, ha csak határozott idejű munkaszerződésed van, igaz, ekkor csak akkora lehet a maximális futamidő, mint ahány hónapra a szerződésed szól.

Természetesen a bank kérhet további dokumentumokat tőled, amennyiben a hitelbírálat során úgy ítéli meg, hogy arra még szükség van.

Fontos tudnod, hogy ha nem vagy a bank ügyfele, az igényléshez nyitnod kell egy bankszámlát, amelynek természetesen havi költségei vannak.

 

Igényléstől a szerződés lezárásáig – hogyan működik a személyi kölcsön?

Az egész folyamat négy egyszerű lépésben összefoglalható, amely alapján neked is egyszerű és átlátható lesz az egész hitelfolyamat:

  1. Igénylés: telefonon, a bankfiókban vagy online is megindíthatod a hiteligénylés folyamatát. A bankfiók munkatársa vagy a rendszer algoritmusa elvégez egy nagyon gyors előszűrést. Ez alapján megállapítható, hogy igényelhetsz-e egyáltalán kölcsönt. Ez nem vesz igénybe többet pár percnél. A bank munkatársával egyeztetett időpontban be kell menned a bankba és le kell adnod a fent részletezett dokumentumokat.

  2. Folyósítás: miután minden szükséges adat bekerült a rendszerbe, a bank hitelbírálatot végez. Ez szintén egy-két perc. Ha pozitív az eredmény és a konstrukció számodra is szimpatikus, a bank folyósítja a számládra a kölcsönösszeget. Az egész folyamat egy munkanapon belül is megtörténhet.

  3. Törlesztés: az OTP Bank által havonta automatikusan levonódik a törlesztőrészlettel megegyező összege a folyószámládról, ezért figyelj arra, hogy mindig legyen elég pénz a számládon. A törlesztés alatt van lehetőséged előtörlesztésre, vagy végtörlesztésre, azaz a tartozás teljes visszafizetésére is.
     

Ahogy írtuk, az igénylés nem csak telefonon és személyesen a bankfiókban történhet! Az OTP Bank lehetővé teszi – ma már nem csak ügyfeleinek – hogy OTPdirekt internetbankon keresztül online igényeld a hitelt. A 100 százalékig digitális megoldással az igényléstől számítva 1 órán belül a számládon lehet a pénz. Az OTP Bank online hiteligénylési lehetőségéről és a lépésekről itt írtunk részletesen.

 

Törlesztési biztosítással a nyugodt álmokért

Az OTP Bank is lehetővé teszi, hogy biztosítással védd magad, ha valami történne és nem tudnád fizetni a törlesztőrészletet. Ha igénybe veszed a szolgáltatást, a biztosító fizet helyetted legfeljebb egy évig, ha elveszíted a munkádat vagy baleset, illetve betegség miatt nem tudsz pénzt keresni. Sőt, a biztosító a teljes hiteltartozást kifizeti, ha

A biztosítást csak akkor kötheted meg, ha adós vagy és nem múltál még el 71 éves, nincs krónikus betegséged, ami miatt tartós gyógyszeres és orvosi kezelés alatt állsz. Nem állhattál az elmúlt egy évben egyfolytában 30 napnál hosszabb ideig betegállományban. A munkaviszonyodnak stabilnak kell lennie.

Nem csak az igénylés pillanatában, később is megkötheted a biztosítást. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy a szolgáltatásnak díja van, amely a törlesztőrészlet bizonyos százaléka, az OTP Banknál csomagtól függően 3,6 és 8,1 százalék közötti.

 

Önkéntes nyugdíjpénztárral olcsóbb? Igen!

Amennyiben OTP Önkéntes Nyugdíjpénztári megtakarítást ajánlasz fel fedezetként, az OTP Bank akciós személyi kölcsönnel jutalmaz, amelynek mások a feltételei:

Ennél a hitelkonstrukciónál kiválaszthatod, hogy a futamidő alatt a rendes törlesztőrészletet, vagy csak a kamatot akarod fizetni. Ez utóbbi esetben a tőketartozást a futamidő végén egy összegben kell rendezned.

Akkor igényelheted ezt a kölcsönt, ha legalább 10 éve pénztártag vagy legalább 500 000 forintos megtakarítással. A kölcsön elő- és végtörlesztése díjmentes. Fontos, hogy ez egy változó kamatozású hitel, 3 hónapos kamatperiódussal.

 

Valami nem megfelelő? Módosíts a személyi kölcsön szerződéseden!

Az OTP Banknál lehetőséged van a szerződés módosítására is. Az alábbiakon tudsz módosítani:

Teljes előtörlesztés esetén a díj 44 637 forint, de legfeljebb a fentiekhez hasonlóan 1 vagy 0,5 százalék.

Ahogy írtuk, egy évben egyszer ingyenes az előtörlesztés, ha nem haladja meg a 200 000 forintot. Továbbá akkor sem kell kifizetned a díjat, ha kamatperiódus váltásakor számodra hátrányosan változik a kamat és ezért a teljes tartozást rendezni akarod.

 

Ezek a díjak merülhetnek fel a személyi kölcsönnel kapcsolatban

Ha az OTP Bank személyi kölcsönét igényled, a fentieken túl az alábbi díjak merülhetnek fel:

Problémás a visszafizetés? Van megoldás!

Felmondtak neked? Az OTP Banknál van lehetőséged fizetési haladékot kérni, ha valamilyen oknál fogva nem tudod befizetni az adott törlesztőrészletet. Fontos, hogy probléma esetén minél hamarabb vedd fel a kapcsolatot a bankkal, hogy közösen megtalálhassátok a legjobb megoldást.

Ha nagy a baj, segíthet az OTP Bank Adósvédelmi Programja. Ennek részeként kérhető

Tesco személyi kölcsön – új hitel lehetőség

A heti nagybevásárlások mellett most már a pénzügyeidet is el tudod a hipermarketekben intézni. A pénzügyi pultoknál Tesco személyi kölcsönt vagy gyorskölcsönt igényelhetsz a Budapest Bank által. A hiteligénylés céljától függően különböző ajánlatok közül válogathatunk, lássuk a legfontosabb jellemzőket!

 

Tesco Kis Kölcsön

 

A Tescoban felállított pénzügyi pultok segítségével helyben tudsz pénzhez jutni. Ezáltal ki tudsz használni egy akciós ajánlatot, vagy meg tudsz vásárolni egy olyan terméket, amelyre már nagyon régen vágytál. Sőt, a személyi kölcsönt váratlan kiadások finanszírozására is fordíthatod. A hitelfolyósítási folyamat gyors, ennek azonban ára van.

A Tesco Kis Kölcsön legfontosabb jellemzői:

Tesco Privát Kölcsön Expressz

 

A Tesco Privát Kölcsön Expressz ajánlata azoknak szól, akiknek a gyorskölcsönnél nagyobb összegre van szükségük, és nem szeretnének bankot váltani az igénylés miatt. Ennek az ajánlatnak a legfontosabb jellemzői a következők:

Tesco Prémium250 Kölcsön Számlával

 

Tesco Prémium400 Kölcsön Számlával
 


Tesco Hitelkiváltó Kölcsön

 

Ha szeretnél megszabadulni más hitelintézetnél lévő kölcsönödtől, hitelkártya vagy folyószámlahitel tartozásodtól, ezt megteheted a Tesco Hitelkiváltó Kölcsönével. Ennek az ajánlatnak a legfontosabb jellemzői a következők:

A Tesco személyi kölcsön igénylés legfontosabb feltételei

Az igényléshez ezekre a dokumentumokra lesz szükséged:

 

Legenda vagy tényleg valóság? Létezik hitel munkáltatói igazolás nélkül?

Egy dolgot mindenképp érdemes megjegyezni: a bankok jövedelemigazolás nélkül nem tudnak hitelt adni.

Hogyan lehet ennek ellenére mégis kölcsönt szerezni? Megoldást jelenthet, ha adóstársat vontok be a hitelszerződésbe. Az adóstárs ugyanúgy átesik jövedelemvizsgálaton és hozzájárul ezzel a kölcsönösszeg megnöveléséhez. Ugyanakkor felelősséget is vállal azért, hogy a törlesztés folyamatos lesz. Adóstársnak leggyakrabban közeli rokont, házas- vagy élettársat vonnak be.

Akkor is elkerülhető a jövedelemigazolás, ha már jó ideje a hitelező bank ügyfele vagy. Ekkor ugyanis a folyószámlád alapján is meg tudja nézni a pénzintézet, hogy érkezik-e fizetés a számládra és mekkora. Nem minden bank dolgozik így, és ahol elérhető, ott is legalább hat hónapos kimutatás kell.

Sőt, van olyan lehetőség a piacon, ahová nem kell munkáltatói igazolás, csak jövedelem. A Provident jelenleg megelégszik egy bankszámlakivonattal. Itt a három hónapos munkaviszony sem feltétel, elég egy olyan kivonat, amelyen szerepel, hogy egy havi bért már kaptál.

Így találd meg a legjobb hitelt – a személyi kölcsön kalkulátor lehet a legmegbízhatóbb tanácsadó?

Használd kalkulátorunkat és ismerd meg a bankok ajánlatait, hiszen a helyes döntésen akár több százezer forintod is múlhat! Listáinkon az egyes ajánlatokhoz tartozó akciókat is megtalálhatod, így további kamatkedvezményekkel is vehetsz igénybe személyi kölcsönt.

Van egy tippünk, ha még jobb ajánlatra van szükséged: a bankok a jövedelmedhez mérten állapíthatnak meg kamatfelárat, havi nettó 250 000 forinttól pedig megkaphatod a jobb ajánlatokat. A Bank360 megmutatja, hogy 250 000 forintos fizetés felett hol vehetsz fel a legolcsóbban hitelt. Ha még ez sem elég, érkezzen jövedelmed a hitelező banktól kapott folyószámlára a további akciós kamatfelárért.

Ha nálad így áll a dolog, egyből nem 10 százalékos THM-mel várnak a bankok, hanem elérhetővé válik a 8 százalék alatti, olcsóbb kölcsön is. Mi ennek az oka? A banknak kevesebb kockázatot jelent, ha magas jövedelmed van, mert biztosítottabbnak látja a kölcsön visszafizetését, ha pedig a folyószámládat, amire a fizetésedet kapod, náluk vezeted, további bevételeket szereznek a számlavezetési díjakból.

Nézzük, ki kínálja így a legjobb ajánlatot szintén 3 milliós hitelhez, 48 hónapos futamidőre: több nyolc százalék körüli ajánlattal is találkozhatunk. Igen csábító például a Sberbank Fair Plus személyi kölcsöne a maga 7,81 százalékos THM-ével. Ez a második hónaptól 71 919 forintos törlesztőrészletet jelent, ráadásul a Sberbank azt ígéri időszakos „Árgarancia” ajánlatában, hogy ha a versenytársnál találsz olcsóbb kamatozású hitelt, ők is módosítják a szerződésedben arra a szintre.

Hasonlóan kedvező kamatozású a Budapest Bank 7,90 százalékos THM-mel felcímkézett Online Prémium személyi kölcsöne, vagy a CIB Előrelépő kölcsöne 8,17% THM-mel.

Ha nem tudod fizetni a törlesztőt

Számtalan olyan élethelyzet adódhat, amelyek miatt problémás, vagy nem kivitelezhető, hogy időben törleszd az aktuális havi törlesztőrészletet. Bármikor jöhet egy nem várt betegség, amely miatt hosszabb időre kiesel a munkából és kevesebb jövedelemből kell gazdálkodnod, vagy még súlyosabb helyzetben akár munka nélkül is maradhatsz, de egy baleset, súlyos sérülés is keresztülhúzhatja a számításaidat. Mit lehet ilyenkor tenni?

A legjobb, ha rendelkezel egy nagyobb tartalékkal az ilyen helyzetekre felkészülve, így akkor sem okoz gondot a törlesztés, ha átmenetileg nem tudsz pénzt keresni. Ha valami miatt mégis késve tudsz csak fizetni, akkor számolnod kell a késedelmi kamattal és további díjakkal is, így ha úgy látod, hogy gond lesz a törlesztéssel, a lehető leghamarabb értesítsd a bankot. Ha időben szólsz a problémáról, akkor könnyebben fogtok tudni közös nevezőre jutni a törlesztéssel kapcsolatban.  

 

Maradj biztonságban: így működik a hiteltörlesztési biztosítás

Hogy megelőzd a nehéz helyzeteket, hasznos lehet egy hiteltörlesztési biztosítás, amelyet szinte minden kölcsön mellé felvehetsz. De mi is az a törlesztési biztosítás? Ilyen biztosítást a hitelszerződésed mellé köthetsz, ha több van, akár mindegyikhez is. Segítségével a biztosító átvállalja bizonyos ideig a törlesztőrészleted fizetését, ha a biztosítási szerződésben foglalt káresetek következnek be. Jellemzően ilyen események a munkahely elvesztése, baleset vagy betegség miatt meghiúsuló pénzkeresés, egészségromlás vagy haláleset. Ez utóbbiak bekövetkezte esetén a teljes fennálló hiteltartozást is kifizetheti a biztosító. Munkahely elvesztése esetén a biztosító több hónapra vállalja át a kölcsön törlesztőrészletének fizetését, az időtartam hossza biztosítónként eltérhet, de nagyjából 3 és 12 hónap közötti időtartamra számíthatsz.

A biztosítás azonban nincs ingyen. Általában a mindenkor esedékes havi törlesztőrészlet bizonyos százalékát kell kifizetned, így a szolgáltatás igénybevételével tovább nő a törlesztőrészleted is, viszont cserébe nyugodtan alhatsz: ha valami történik veled, a hitel miatt nem kell majd aggódnod.

Előtörlesztés, végtörlesztés – hogyan tudhatod le hamarabb a személyi kölcsönöd?

Ha az átlagosnál kicsit több pénz áll a házhoz, megéri átgondolni, hogy az extra pénzt a hiteledbe forgatod vissza, ezzel rövidítve a futamidőt. A bankoknál van lehetőség ugyanis arra, hogy előtörlessz, azaz kifizess egyben több törlesztőt előre, vagy végtörleszted a tartozásod, tehát a hátralevő adósságot egyben kifizeted.

Jellemzően 3 havi törlesztőrészlettől tudsz előtörleszteni, ennyi pénzzel kell rendelkezned. A bankoknak persze nem éri meg, hogy elesnek a későbbi kamatoktól, ezért az elő- és végtörlesztésnek díja van. Ez a költség jellemzően nem nagyobb, mint a betörlesztendő pénz 2 százaléka.

Van azonban arra lehetőség, hogy olcsóbban, vagy ingyen törlessz elő: a bankok bizonyos akciók keretében elengedhetik a díjakat, vagy csökkenthetik az előtörlesztés költségét.

Ha pedig úgy érzed, hogy nem tudod biztosan fizetni a kölcsönt, érdemes hitelfedezeti biztosítással csökkenteni a kockázatot! Így baj esetén a biztosító fizeti tovább a törlesztődet, amíg rendbe nem jönnek a dolgok. Ezt a szolgáltatást rendszeres díj ellenében tudod igénybe venni, amelynek költsége bankonként és az igényelt szolgáltatástól függően változó.

Használd tudatosan – mire érdemes személyi kölcsönt felvenni?

Már lakásod korszerűsítésére is vehetsz igénybe személyi kölcsönt, ráadásul egy szabad felhasználású hitel esetében nem kell tartanod azoktól a megkötésektől, amelyek például a lakástakarékpénztári megtakarításoknál jelentkeznek, így ezt a kölcsönt akár felújításra is fordíthatod. Cseréld le a nyílászárókat, újítsd fel a tetőt vagy vásárolj új padlószőnyeget, pár évente úgysem árt a csere, ráadásul spórolhatsz a rezsin is.

Persze csak óvatosan a költekezéssel, mert a hitelt vissza is kell fizetni: ha bajban vagy és olcsóbb hitelre van szükséged a jelenleginél, a személyi kölcsön hitelkiváltásra is nagyszerű megoldás lehet. Cseréld le drágább hiteledet egy alacsonyabb kamatozásúra és vedd át újra az irányítást a pénzügyeid felett!

OTP Bank, Raiffeisen vagy Erste Bank? Segítünk a választásban! Nézd meg a K&H, CIB, az MKB, a Budapest Bank, FHB Bank, UniCredit, a Sberbank, vagy akár a Provident, a Takarékbank, a Cetelem és a Cofidis személyre szabott ajánlatait is, hogy a legjobb döntést hozd meg. Más hiteltermékek is érdekelnek? Próbáld ki gyorskölcsön, autóhitel, hitelkiváltás és lakáshitel kalkulátorainkat is ingyenesen, hogy minden téren a lehető legjobb döntést hozd meg.

Ne felejtsd el! A Bank360 ajánlatait böngészve még egyáltalán nem biztos, hogy hitelhez is jutsz. Kalkulátoraink eredményei tájékoztató jellegűek. Rendszeres jövedelmeden és a hitelbírálati eredményeken múlik, hogy kaphatsz-e kölcsönt a banktól. Minél megbízhatóbb ügyfél vagy, annál jobb ajánlatot kaphatsz, a kockázatosabb ügyfelek azonban magasabb kamatfelár mellett kaphatnak kölcsönt. Három hónapon túlmutatót, a minimálbérnél nagyobb elmaradásod van és már szerepelsz a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistáján? Talán még így is van segítség: a személyi kölcsön kalkulátor által összeállított listában keresd az aktív és passzív KHR-eseknek szóló ajánlatokat!

Referencia THM példa - mit is jelent ez?

A referencia THM feltüntetésére a hitelintézeteket a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény kötelezi - ezért olvashatsz a bankok weboldalán a termékek alatt néhány bekezdést, ahol példaszámításokkal mutatják meg a kölcsön legfontosabb paramétereit. A következő adatokat kötelezően fel kell tüntetniük:

A reprezentatív példákban a bankoknak meghatározott hitelösszegre és futamidőre kell számolniuk, a hitelkamatot pedig két tizedesjegyig ki kell írniuk. A referencia THM példák bankonként eltérőek, igazodva egy adott termékhez. Ezek az alapadatok, amelyeket minden banki oldalon megtalálsz:

Személyi kölcsön reprezentatív példa: kölcsön összege 500 000 Ft, kölcsön futamideje 36 hónap, ügyleti kamat mértéke 6,95%, Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értéke 7,97%, hitelkamat típusa fix, havi törlesztőrészlet 15 453 Ft, kölcsön teljes díja 63 590 Ft, fizetendő teljes összeg (törlesztőrészletek összege) 564 590 Ft.

Járulékos díjak a Bank360.hu-n

A Bank360.hu az ügyfelek felé semmilyen díjat, vagy költséget nem számol fel a weboldal, valamint a weboldalon megtalálható kalkulátorok használatáért. A https://bank360.hu használata az ügyfelek számára ingyenes.

Bank360 hitelkalkulátor:

A hitelkalkulátor az aktuális banki hirdetményekben szereplő kondíciókat veszi figyelembe. A hitelek egyes paraméterei, feltételei eltérőek bankonként, ezért a további részletekről érdemes a bank oldalán meggyőződni. A célunk az, hogy egy átlátható és összehasonlítható listában mutassuk be a banki termékeket, ezért minden esetben a kiválasztott keresési paraméterek alapján az elérhető legkedvezőbb hitelajánlatot jelenítjük meg a listában. A keresés során ki lehet választani a futamidőt és a hitelösszeget, valamint érdemes megjelölni, ha a havi nettó jövedelmed 250.000,- forint felett van, mert sok banknál innen indulnak az akciós kölcsönök. Ezen kívül, ha vállalod, hogy a jövedelmed az adott bankban utalod további kedvezményeket is kaphatsz. A hitelajánlatokat sorba tudod rendezni bank, törlesztőrészlet, THM és teljes visszafizetendő összeg szerint is. Egyes bankok alkalmaznak ügyfélminősítés (scoring) alapú árazást, de mivel a banki ügyfélminősítés nem publikus ezért mi a legjobb ügyfélminősítéshez tartozó kondíciókat szerepeltetjük az ajánlati listában. A maximum THM mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. A maximum THM 2016. 05. 25-e óta 24,9%.